Tuesday, August 23, 2011

Hukum Solat Dalam Keadaan Mengantuk

Apakah hukum jika solat dalam keadaan mengantuk?..Haram,sunat,harus atau makhruh?..Sebagai prihatin dengan isu ini, Blog Awan Fantasia menyajikan kepada korang apa JAKIM kata tentang ini..Saksikan..
DIRIWAYATKAN dari Anas r.a : "Nabi Muhammad SAW pernah bersabda : "Apabila seseorang mengantuk ketika sedang mengerjakan solat hendaklah ia tidur terlebih dahulu hingga ia mengerti apa yang ia katakan (atau ia bacakan)"..- Riwayat al-Bukhari

Huraian Hadis:

Jika kita merasa sangat mengantuk dan letih eloklah sekiranya kita baring seketika..Selepas itu bangun dan ambillah wudhu' dan tunaikan solat..Ingat! Jangan terus tertidur. Sebenarnya seseorang itu hendaklah bersembahyang dengan kekuatan yang ada pada dirinya.

Tidak secara terpaksa hingga tidak sedar tentang bacaan dalam solat mahupun bilangan rakaat yang telah dikerjakan..Solat seperti ini boleh membawa kepada batal..Malah adalah lebih baik sekiranya setiap kali merasa mengantuk kita memperbaharui wudhu' semula kerana dengan cara membasuh muka dan mengenakan air kepada anggota tubuh itu akan dapat menyegarkan semula badan kita dan kita menjadi bersemangat untuk mengerjakan solat.

[Klik Sini]Terbaru Dari MAMEE MONSTER !!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

0 comments:

Blog Pilihanku

-| Info Menarik!!Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut!! |-
LAIN-LAIN ARTIKEL MENARIK

X