Tuesday, March 1, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa

Pengarah :
Yusry Abd Halim
Syarikat Penerbit : KRU Studios Sdn. Bhd.
Bahasa : Bahasa Melayu
kategori : Filem Cereka
Genre : Sejarah, Aksi, Peperangan
Klasifikasi : U - Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 10 Mac 2011
Durasi : 110 min


Sinopsis:

Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah. Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.


Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

Screenshot Di Lokasi Penggambaran :Gempak Gler Kot Kat Set Pun...
Rugi La korang if x tengok citer nie..Anuar Zain Ditemu Bual Oleh Wartawan...Dalam nie Anuar nyanyi lagu SEDETIK LEBIH untuk soundtrack lagu citer nie.....cter nie mmg gempak....apa g,t kita pergi serbu pawagam ramai-ramai... KRU STUDIOS mmg GEMPAK.. i LIKE!! ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 comments:

Gen Fujita said... [Reply]

Aku expect sesuatu yang hebat daripada cerita ni, harapnya jangan jatuhkan expectation aku macamana jatuhnya expectation masa tengok Cicakcrap 2 dulu.

FadhDeela said... [Reply]

cite kru ke??huhu nmpk mcm best tp xtau la kan..meh tgk bersama2!

meh singgah: Jawatan Kosong..urgent!!

maya internet marketer trainer said... [Reply]

citer kru... mmg best... giler per tak best... tp de gak r sora2 sumbang yg x puas hati.. pada aku citer yng kru wat mmg berkualiti n ada kelas n value n setaraf dgn yg kat luar2 negara tu...

Blog Pilihanku

-| Info Menarik!!Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut!! |-
LAIN-LAIN ARTIKEL MENARIK

X